Nesten en av fire polakker lider av psykiske lidelser. Men han innrømmer det ikke på jobben

Store kampanjer de siste årene har økt bevisstheten om psykiske helseproblemer, men forskning viser at dette ikke har blitt oversatt til større åpenhet for organisasjoner. Adps nyeste forskning viser at den mentale helsen til arbeidstakere på arbeidsplassen fortsatt er et tabuemne. Bare 8,3% av polske respondenter ville avsløre et psykisk helseproblem til sin veileder uten forlegenhet.
Disse resultatene tyder tydelig på at polakkene, til tross for den økende følsomheten for psykiske helseproblemer, fortsatt anser slike problemer som et tabuemne – så det er ikke overraskende at arbeidsgivere kanskje ikke har kunnskap om omfanget av problemet i organisasjonen. Polakkene mener at slike problemer er private, nesten intime. Det er derfor ikke overraskende at arbeidsgivere ikke har kunnskap om helsen og tilstanden til sine ansatte. Nedgang i arbeidsproduktivitetsproblemer med å opprettholde fokus, økt sykefravær kan være signaler om psykisk sykdom – sier Anna Barbachowska fra ADP Polska.
Ifølge undersøkelsen «Workforce View in Europe 2019» viser ADP at så mange som 46% av polske arbeidere ikke ville avsløre et psykisk helseproblem for noen på arbeidsplassen. Bare 22,1% ville bare si dette til folk som de er nær. Bare én av 8,3 % av de ansatte ville fortelle sin overordnede sannheten, og bare 1,4 % av de ansatte ville ikke føle seg ukomfortable med å rapportere slike problemer til hr. Bare 29,7% av europeiske arbeidere deler en lignende motvilje mot å avsløre informasjon om et psykisk helseproblem.

Det er bekymringsfullt at polske arbeidere nærmer seg sine overordnede med så mye bekymring – sammenlignet med andre europeiske land, rangerer vi sist når det gjelder tillit som arbeidsgiveren vår bryr seg om vårt mentale velvære. Polakkene ser ikke sine overordnede som en kilde til mulig støtte.

Men representanter for yngre generasjoner, som synes å snakke lettere og åpent om sine psykiske helseproblemer, viser seg å være litt mer selvsikker. Blant 16-34-åringer ville nesten tre fjerdedeler (63,28 %) ta opp spørsmålet om psykisk helse på jobben, sammenlignet med de over 55 år. bare mindre enn 40% (39,9%) ville gjøre det.
Psykisk helse er et vanskelig tema i Polen, folk som lider av psykiske lidelser er fortsatt stigmatisert. I mellomtiden fører økningen i tempoet i livet og stresset forbundet med privat og fremfor alt profesjonelt liv får slike mennesker til å komme. I denne situasjonen er det svært viktig å utvikle en plattform for avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Psykisk lidelse kan også påvirke begge sider. Det er derfor viktig å finne en løsning i denne situasjonen der ansatte ikke er redde for å snakke om sine psykiske problemer og føler at de kan bli avvist fra jobben av denne grunn. De er vanligvis ikke redd for å si at de har influensa, har et brukket ben eller hypertensjon. Derfor er det ekstremt viktig for sosial psykoutdanning, slik at personer med psykiske problemer ikke forbinder med noen som er uansvarlig eller til og med utgjør en trussel – forklarer Dr. Dariusz Wasilewski, en ekspert på Allenort Therapy Clinics.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *