Trakassering og diskriminering på arbeidsplassen. I 2017 var det nesten 2,5 tusen. slike tilfeller

Økningen i antall utenlandske arbeidstakere og dagens sosiale følelser har gjort det glemte og i årevis marginalisert på det polske arbeidsmarkedet problemet med diskriminering og trakassering i sysselsettingen. Katalogen over overtredelser som hittil har skjedd på det polske markedet, det vil si. diskriminering på grunn av kjønn, alder, funksjonshemming eller seksuell legning har blitt forbundet med nye, hittil mindre utsatte – nasjonalitet, rase, religion eller etniskegin. Og problemet har blitt verre de siste årene. Dette fremgår av det faktum at det i 2017 var 2449 diskriminerings- eller trakasseringsforhandlinger for polske domstoler.
Tilstrømningen av ny arbeidskraft avslører ikke bare mangel på juridisk bevissthet om dette problemet blant ansatte, som ofte ikke vet at atferden til arbeidsgivere eller kolleger kan betraktes som trakassering og diskriminering, eller ikke vet hvor de kan komme frem til å kjempe for sine rettigheter, men avslører også farene som mangel på bevissthet om ansatte kan utgjøre for arbeidsgivere selv, sier Mec. Nicodemus Multan.
Ifølge estimater fra NBP Department of Statistics, i 2017 var det i gjennomsnitt rundt 900.000 mennesker i territoriet til Republikken Polen. ukrainske borgere og i år alene mer enn 235.000 mennesker har blitt utstedt i Polen. arbeidstillatelser for utlendinger, inkludert mer enn 192.000 borgere av Ukraina. Til sammenligning ble det utstedt 37 000 tillatelser i 2010, hvorav 13 000 lisenser ble utstedt til ukrainske statsborgere. Hviterussere, nepalere, indianere og bangladeshere er også på utkikk etter inntjening i Polen. Dessverre er polakkene selv mindre begeistret for innvandrere. Ifølge cbos forskning fra tidlig 2018, 40% av polakkene beskrev sine følelser til ukrainske borgere som «motvillige», 32% misliker også hviterussiske borgere og 62% av nykommere fra land beskrevet som arabiske.
Diskriminering og trakassering
Arbeidsgivere kan ikke skille mellom diskriminering og trakassering, og dette er ulike fenomener og ansvaret for erstatning er forskjellig. Vi snakker om diskriminering hvis situasjonen kan beskrives som uberettiget, ulik behandling basert på en persons spesifikke karakteristikk. På den annen side oppstår trakassering når negativ langsiktig og vedvarende oppførsel eller handlinger fra en veileder, kollega eller underordnet rettet mot eller resulterer i ydmykelse eller latterliggjøring av en ansatt er rettet mot en person uavhengig av den karakteristiske eller egenskaper. I tillegg vet ikke arbeidsgiverne at de har en juridisk forpliktelse i henhold til Arbeidsloven, diskriminering i arbeid og trakassering.

Hver arbeidsgiver bør ikke bare trene sine ansatte, men også lage passende prosedyrer for å beskytte dem ikke bare fra arbeidsgiveren, men også fra andre ansatte. Antidiskriminerings- og antitrakasseringspolitikk bør innføres i hvert selskap. Dette sikrer større juridisk bevissthet om den ansatte og garanterer større sikkerhet for arbeidsgiveren. I tillegg er det få arbeidsgivere som er klar over at de, i tilfelle anklager om diskriminering av en ansatt, må bevise at det ikke har vært noen diskriminering og at de har gjort sitt ytterste for å forhindre uønskede tiltak.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere er sjelden klar over at erstatningen for trakassering på grunn av en ansatt ikke har en øvre grense som retten kan bestille dem til. Derfor kan den effektive demonstrasjonen av en ansatt om brudd på diskriminering eller trakasseringsregler ikke bare utgjøre et bildeproblem for arbeidsgiveren, men også en reell økonomisk risiko.

Det skiftende arbeidsmarkedet i Polen, takket være tilstrømningen av økonomiske migranter, styrker oppmerksomheten mot kvaliteten på arbeidsmiljøet. Transparente og praktiske virkemidler for diskriminering og trakasseringsrett oversettes til bedre arbeidsforhold i Polen, og derfor et bedre omdømme i verden, takket være hvilke borgere fra andre land som vil være mer villige til å søke arbeid.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *